ایران هشدار-با رشد روزافزون استفاده از کامپیوتر در زندگی و کار انسانها، امروزه شاهد انواع جدید کلاهبرداریهای مدرن که اغلب برداشت از حسابهای افراد میباشد، هستیم. یکی از انواع این کلاهبرداریها، fishing میباشد. فیشینگ به معنی ماهیگیری میباشد و کلاهبرداران دقیقاً همانند فردی که توسط یک قلاب طعمه خود را شکار میکند، از حساب افراد پول برداشت میکنند و به همین دلیل این نامگذاری صورت گرفته است.
بااطلاع از انواع و طریقه این نوع کلاهبرداری میتوانیم از این نوع کلاهبرداری پیشگیری کنیم:
در اکثر کلاهبرداریهای اینچنینی، کلاهبرداران طعمههای خود را از طریق آدرسهای ایمیلشان به دام میاندازند اما گاهی نیز قربانیان با سایتهای کلاهبرداری مواجه میشوند. کلاهبردار از یک ایمیل یا آدرس وبسایت با یک اختلاف بسیار جزئی در نوع نوشته آدرس استفاده میکند که اغلب کاربران بیدقت متوجه آن نخواهند شد زیرا تفاوتی که جعلیها با نسخه اصلی دارد، بسیار ظریف است و اگر شما اطلاعی از آنها نداشته باشید، متوجهشان نمیشوید. بهعنوانمثال کلاهبردار از آدرس سایت www.bank.ac.com استفاده میکند که بسیار شبیه آدرس اصلی سایت www.bankac.com است، میباشد و زمانی که کاربر به این سایت وارد میشود درواقع همانند ماهی گرفتار قلاب ماهی گیری میشود.
برای اینکه بتوانید آدرس را چک کنید، نشانگر ماوس را روی لینکی که قصد کلیک روی آن را دارید، اندکی نگهداشته و بعد به بخش پایینی پنجرهای که بازکردهاید، نگاه کنید. در آنجا آدرس بهطور دقیق نمایش داده میشود و درست در آن زمان است که شما باید بتوانید آدرس صحیح را از آدرس اشتباه تشخیص دهید.
بهعنوانمثال سایت www.book.com را در نظر بگیرید که گاهی ممکن است آدرس آن را بهصورت http://subdomain.book.com ببینید. باید گفت هردوی این آدرسها درواقع هیچ مشکلی ندارند زیرا در هردوی آنها به book ختم میشوند که عنوان اصلی سایت است. اما آدرس موردنظر ممکن است شما را به دام بیندازد، در قسمت انتهایی با آدرس اصلی سایت تفاوت دارد. در آدرسی مثل http://book.someotherdomain.com عنوان book به فضای دیگری تحت عنوان someotherdomain.com متصل شده است و این همان آدرسی است که باید از کلیک کردن روی آن خودداری کنید. بنابراین یکی از راههای مقابله با فیشینگ چک کردن آدرس url میباشد.
اگر چک کردن آدرس url به هر دلیلی برایتان سخت است یا تمایلی به این کار ندارید، میتوانید خودتان مشخصاً آدرس مدنظر را تایپ نمایید و از لینک استفاده نکنید تا در دردسرهای فیشینگ گرفتار نشوید.
راه دیگر آشنایی با web of trost است که یکی از افزونههای مفید مرورگرها است و بهصورت خودکار زمانی که وبسایتی را بازکنید، اطلاع میدهد که آیا مقصد امن است یا ناامن. البته این افزونه نمیتواند تمام وبسایتهایی که شما از آن بازدید میکنید را بررسی کند، اما میتواند شما را از وجود وبسایتهایی که احتمال خطرناک بودنشان بیشتر است، باخبر کند.
برای استفاده از این افزونه میبایست آن را روی مرورگر خود نصب و از طریق نمایشگری که میزان درجه اطمینان را در toolbar نشان میدهد، از امنیت وبسایتهایی که از آن بازدید میکنید، اطمینان حاصل کنید.
این افزونه هماکنون برای مرورگرهایی نظیر chrom, firefox, opera, safari قابل دانلود و نصب است.
تمامی این امکانات درصد خطر را تا حد چشمگیری کاهش میدهد اما کاربران همواره میبایست با دقت و حواسی جمع از اطلاعات و حریم شخصی خود محافظت کنند.
خوب است بدانید تمامی مرورگرها گزینه هایی جهت مقابله با کلاهبرداری فیشینگ دارند که اینگونه ابزارها بهصورت پیشفرض غیرفعال در نظر گرفتهشدهاند و شما میبایست با ورود به قسمت تنظیمات این قسمت را فعال کنید تا بهراحتی رد وبسایتهای جعلی معمول را بگیرید و زمانی که از آنها بازدید میکنید، به شما اخطار بدهد.
حال این گزینهها را در مرورگر firefox بررسی میکنیم:
چگونگی تنظیم قاب privacy در firefox
از طریق قسمت option در toolbar قسمت privacy را کلیک نمایید.
این بخش خود به دو قسمت تقسیمشده: بخش تاریخنگار (history) و بخش نوار موقعیت (location bar) ، که در بخش تاریخنگار امکان مدیریت تاریخچه مرورگر خود را دارید و در این بخش تمامی قسمتهایی که از ابتدای نصب مرورگر خود بازدید نمودهاید، به شما نشان داده میشود ، البته در این قسمت پیشفرض گزینه remember history در نظر گرفتهشده که برای حفظ حریم خصوصی باید به طریقی تغییر کند که ردپای تاریخنگار مرورگر محو شود.
برای این کار:
1. منوی fire fox را فعال کرده و remember history را مطابق تصویر زیر انتخاب کنید.
2. بر روی clear all current history کلیک کنید تا پنجره پایین فعال شود:
3. تمام گزینهها را انتخاب کرده و گزینه clear now را کلیک کنید.
بخش نوار موقعیت (location)
در این بخش جهت محو کردن ردپای تاریخچه جستجوی اینترنتی و موقعیت نشانیها، کوکیها و دادههای موقتی دیگر از وبسایتهای بازدید شده، کارهای زیر را انجام دهید:
1. فهرست کشویی پیشنهاد دادن هنگام استفاده از نوار موقعیت (when browsering, suggest) را فعال کرده و سپس (notting) را مطابق شکل انتخاب کنید و سپس ok کنید
چگونه قاب security را فعال کنیم؟
قاب security به دو بخش تقسیمشده: بخش اول به موارد تهدیدآمیز از منابع خارجی و بخش دوم بخش رمزهای عبور که به مدیریت رمزهای عبور میپردازد.
برای مدیریت این بخش فعالیتهای زیر را انجام دهید:
1. در نوارابزار فایرفاکس از طریق قسمت tools در toolbar گزینه option را انتخاب و سپس بر روی گزینه security کلیک کنید.
2. تنظیمات پیشفرض را در بخش اول قبول کنید.
برای مدیریت بخش رمزهای عبور گزینه پیشفرض remember password for sites را غیرفعال کنید برای این کار فعالیت زیر را انجام دهید:
• بر روی باکس در کنار گزینه remember password for sites کلیک کنید تا غیرفعال شود و سپس بر روی ok کلیک کنید.
قسمت advanced برای کاربران پیشرفته و باتجربه فایرفاکس طراحیشده است. حال برای مدیریت آن فعالیتهای زیر را انجام دهید:
• گزینه warn me when websites try to redirect or reload the page (هنگامیکه یک وبسایت قصد تغییر مسیر یا دوباره بارگذاری یک صفحه را دارد به من هشدار بده، فایرفاکس را قادر به جلوگیری از وبسایتها برای تغییر مسیر دادن خودبهخود شما به صفحهای دیگر یا بارگذاری دوباره بدون درخواست یا آگاهی شما میکند.
• گزینه tell web sites ido not want to be tracned (به وبسایتها بگو که من نمی خوام ردیابی شم) فایرفاکس را به درخواست از وبسایتهایی که مورد بازدید قرارگرفتهاند برای عدم ردیابی عادتهای جستجوی شما راهنمایی میکند.
• فعال کردن این گزینه ریسک در معرض تبلیغات آنلاین خطرناک بودن را کم میکند.
حال فایرفاکس شما برای مرور و گشتوگذار در اینترنت امن و مطمئن پیکربندیشده است.